Ще се върнат ли децата на училище

Следващата седмица Министерството на образованието ще се опита поетапно да върне учениците от 1-ви до 4-ти клас в училище.

Това стана ясно на брифинг на служебните министри на здравеопазването и образованието Стойчо Кацаров и Николай Денков.

„Искаме да върнем децата още следващата седмица присъствено“, каза Кацаров.

Още днес ще бъде обявена обществена поръчка за тестове тип „близалка“ за 13 млн. лв. Тестването на децата няма да бъде задължително, но родителите, които не дадат съгласие, ще трябва да оставят децата вкъщи. Те ще учат самостоятелно - стана ясно още на брифинга.

"Ако на 15 септемрви имахме дълго плато - под 100 деца заболели дневно, последната седмица броят им се увеличи до 500 деца и младежи дневно. Затова и подходът вече трябва да е променен", коментир образователният министър проф. Денков.

На среща при президинта вчера, заради ковид-кризата, здравният министър Кацаров обяви: "Тук подчертавам, че докато съм здравен министър няма да позволя да се бърка в носа на децата. Има щадящи тестове, които са като близалки или отделяне на слюнка, като всяко дете може само да направи и без това да му навреди. Ако родителите са съгласни с такъв подход, то това е начин да бъде осигурена безопасна среда".

"Ако финансовото министерство осигури необходимите средства, предполагам, че 7 до 10 дни е реалистично това нещо да влезе в сила и да можем да върнем децата от 1 до 4 клас в училище", каза още министър Кацаров вчера.