От днес влизаме в Шенген по въздух и вода

От днес влизаме в Шенгенското пространство по въздух и море, заедно с Румъния.

Това стана с решение на Съвета на ЕС от декември миналата година.

Причината за частичното присъединяване е ветото, наложено от Австрия - единствената страна членка на ЕС, изразила възражения, водена от опасения за приток на кандидати за убежище, коментира Франс прес. Въпреки това този етап има силно символично значение, отбелязва агенцията.

Шенгенското пространство, създадено през 1985 г., позволява на повече от 400 милиона души да пътуват между страните членки без граничен контрол. С влизането на България и Румъния зоната ще наброява вече 29 членки - 25 от 27-те страни членки на ЕС, както и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

"Приемането на България в Шенген и по сухопътните граници ще се случи до края на годината". Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов.

Показахме и продължаваме да показваме на нелегалните мигранти, че не бива да тръгват по пътя към Европа през България, тъй като трудно ще преминат българо-турската граница, заяви Стоянов. Не бива да забравяме факта, че допреди няколко месеца България беше тотално блокирана за всякакви преговори за членство в Шенген, каза Стоянов.