Консултации при президента с ДБ

Започнаха консултациити при президиента за съставяне на правителство с шестата по големина парламентарна сила в 48-ото Народно събрание „Демократична България“.

"На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една политическа сила сама да управлява, напротив – парламентът е фрагментиран. Това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми пред българското общество един труден, но не невъзможен процес, подчерта президентът Радев.

Още повече, че освен съставянето на правителство, пред парламента стоят още много други важни задачи", припомни държавният глава.

"Следя със загриженост това, което се случва в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което очакваме всички, е консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление, за решаване на важните проблеми", каза още президентът. Според него обаче конфронтацията нараства и се чертаят нови разделителни линии. "Крайно критичен съм към вашите призиви да се разоръжим на прага на войната, преди да се въоръжим с нова техника, която да усвоим", каза на представителите на ДБ Радев.

"Ние много ясно сме казали трите приоритета - съдебната реформа, въпросите на сигурността, с оглед на конфликта в Украйна, и на трето място един разумен икономически курс, който се грижи за тези, които имат нужда от помощ, но и същевременно с разбирането, че излизането от инфлационния процес е създаване на конкуретнспособност и инвестиции“, отвърна лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него големият залог е дали политическите сили са си извели поука от изминалите месеци и могат ли да водят диалог. Не е добър знак арогантно наложените, по думите му, промени в Изборния кодекс.

По повод военната помощ за Украйна той опонира на президента Румен Радев, че военната помощ ни въвлича във войната: "Това не е просто двустранен конфликт. Това е част от една дългосрочна политика на Путин по реконструиране на неговото политическо влияние в Източна Европа. Не трябва да се зариваме в пясъка, а да носим евроатлантическа отговорност... Ако Путин успее, това не е в наш интерес, защото това означава всеки, с политика на силата, да налага своите интереси в нашия регион", каза Христо Иванов.

След ДБ, остават консултациите със 7-та парламентарна партия "Български възход". Когато приключат срещите, следва връчването на първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.