Шойгу: 300 000 запасняци ще бъдат призовани в армията

За частичната мобилизация, разпоредена с указ на президента на Русия Владимир Путин, ще бъдат призовани в редиците на армията 300 хиляди запасняци.

Това заяви в телевизионно интервю веднага след обръщението на Путин руският военен министър Шойгу.

"Мобилизационният ресурс на Русия е почти 25 милиона души, малко повече от 1% от него подлежат на частична мобилизация - тези, които са служили, имат военна специалност и боен опит. Точно от запаса. Това не са някакви хора, които не са виждали и не са чували нищо за армията.

Военният министър побърза да успокои общественото мнение, като заяви, че частичната мобилизация няма да засегне студентите. От думите на Шойгу става ясно също така, че в Украйна няма да бъдат изпращани срочно служещи, които в момента отбиват воинския си дълг в руската армия.

Министърът на отбраната обясни каква ще бъде ролята на мобилизираните. "Частична мобилизация е необходима преди всичко за контрол на 1000-километровата фронтова линия и освободените територии. Самата линия на съприкосновение, можете да я наречете и фронтова линия, и линия на съприкосновение – тя е повече от 1000 километра. Естествено, това, което е отзад, и това, което е там, по тази линия, трябва да се оправи, тези територии трябва да се контролират. И разбира се, първо за това се прави тази работа - имам предвид частична мобилизация", каза Шойгу за тв канал "Россия24".