Германия затваря офиса на Шрьодер, заради близостта му с Путин

Офисът на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който е финансиран с публични средства, ще бъде затворен. Останалият в него персонал ще бъде преместен. Причината е растящо недоволство в Германия срещу бившия канцлер, заради отказа му да се дистанцира от Путин, предаде Ройтерс.

По традиция всички германски лидери получават държавно финансиран кабинет, когато напуснат правителството, но трите партии в сегашната управляваща коалиция на канцлера Олаф Шолц договориха парламентарно решение за закриване офиса на Шрьодер.

Те взеха решението след неговия отказ да осъди Путин, когото той все още нарича близък личен приятел въпреки инвазията на Русия в Украйна.

Германски медии твърдят, че Шрьодер (78 г.) печели от работата си в компании, контролирани от руската държава, далеч повече от сумата от 400 000 евро, които плаща германската държава за офиса му.

"Бюджетната комисия констатира, че бившият канцлер Шрьодер вече не изпълнява никакви задължения, свързани с предишния му пост на канцлер", се посочва в решението на партиите. "Затова офисът ще бъде затворен."

Социалдемократът Шрьодер е сред политиците, най-много свързвани с германската политика "промяна чрез търговия" – доктрина, според която близките икономически връзки са най-добрият начин за смиряване и интегриране на източния съсед на Европа Русия, отбелязва Ройтерс.

Войната в Украйна е показала провала на тази политика. Критиците сега обвиняват Шрьодер, че като канцлер е съдействал за изграждане на повече газопроводи, които увеличиха енергийната зависимостта на Германия от Русия, която сега е станала враждебна.

Шрьодер винаги е казвал, че връзките му с Путин са важен канал за комуникация с човек, който светът не може да си позволи да игнорира. Но пътуването му до Москва с искане Путин да спре войната в Украйна не доведе до резултат.

Позицията на Шрьодер предизвика недоволство и сред неговите най-близки сътрудници.