Шрьодер: Сделката за зърното може да доведе и до край на войната

Сключената между Москва и Киев сделка за деблокиране на износа на украинско зърно може да проправи път към прекратяване на огъня в конфликта, който продължава вече 5 месеца. Това смята бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който е приятел на руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Първият кораб, натоварен с украинско зърно, потеглил от украинско пристанище след началото на войната, вчера успешно хвърли котва край бреговете на Турция е днес предстои да му бъде направена инспекция.

Добрата новина е, че Кремъл иска решение чрез преговори, заявява Шрьодер в публикувано днес интервю за германския седмичник „Щерн“ и електронната медия ЕрТе Ел. Той обявява, че миналата седмица се е срещнал с Путин в Москва.

Шрьодер, който беше федерален канцлер от 1998 до 2005 г., критикува войната в Украйна, но отказа да осъди Путин.

В интервюто той засяга и бъдещето на Донбас. Според него то е сложно. В традиционния промишлен център в Източна Украйна се водят тежки сражения. „Трябва да бъде намерено решение, базирано на швейцарския кантонален модел“, казва Шрьодер.

Швейцария има 26 полуавтономни кантона или провинции. Решения за ключови проблеми като този с Крим, анексиран от Русия през 2014 г., биха могли да бъдат намерени с течение на времето, „може би не за 99 години, като в Хонконг, а през следващото поколение“, посочва Шрьодер.

Според него предстои да се види дали Путин ще се върне към предвоенната „линия на съприкосновение“ при прекратяване на огъня.