Швеция призна, че сгреши

Страната можеше да направи повече за борба с коронавируса и да предотврати по-голямата смъртност от Covid-19, в сравнение със съседните страни, заяви човекът зад шведската стратегия за борба с пандемията Андерс Тегнел, цитиран от Ройтерс.

Близо 4500 шведи починаха от заболяването - по-висока смъртност от Дания, Норвегия и Финландия, и критиките срещу решението на правителството да не налага строга карантина като в други европейски страни се увеличават.

Андерс Тегнел, главен епидемиолог в Здравната агенция на Швеция, заяви: "Ако знаехме това, което знаем днес, смятам, че щяхме да подходим с нещо средно между това, което Швеция направи и което останалата част от света предприе", заяви Тегнел пред шведското радио днес, цитиран от БНР.

"Да, мисля, че можехме да се справим по-добре, отколкото успяхме", подчерта той.

В реакция шведското правителство обяви, че е било готово да въведе допълнителни мерки за възпрепятстване разпространението на новия коронавирус, ако е получило съответната препоръка от Здравната агенция.

"Правителството през цялото време бе подготвено да въведе още мерки, препоръчани от експертната общност", заяви пред Ройтерс здравната министърка Лена Халенгрен.