Вирусът в Швеция се развилня в старческите домове

В Швеция новият коронавирус буквално се развилня в старческите домове , пишат медии .

Швеция пожертва възрастните хора. Алчността и приватизацията бяха направили ситуацията в старческите домове нетърпима. А когато се зададе и епидемия, проблемите станаха катастрофални.

Когато стана ясно, че Швеция ще върви по собствен и по-различен път в битката срещу коронавируса, на възрастните хора в страната им бе обещана надеждна защита срещу инфекцията. Беше повече от ясно, че в общество, което залага на доброволния принцип вместо на забраните и санкциите, тази рискова група трябва да бъде особено добре пазена, отбелязва германският „Зюддойче Цайтунг“, цитиран от Vesti.bg .

По Великден стана ясно, че страната се е провалила катастрофално по този въпрос, коментира изданието. Статистиката потвърждава този извод. Броят на смъртните случаи в страната вече са 3313, по данни на университета „Джонс Хопкинс” от 13 май. Това са над 3 пъти повече, отколкото в съседните на Швеция страни – Дания, Финландия и Норвегия – взети заедно.

В огромната си част жертвите са възрастни хора от старческите домове или такива, които се обслужват вкъщи от местните социални служби. На този фон финландският държавен канал YLE коментира, че Швеция е „пожертвала възрастните хора”. А шведският „Афтонбладет” написа: „От всички северни народи ние най-лошо се справихме със задачата да опазим възрастните хора”.

Дори официални представители на властите в Швеция , които доскоро демонстрираха завидна самоувереност, сега признават, че са се провалили в това отношение - пише Vesti . Министър-председателят Стефан Льовен обяви, че ще бъдат подобрени условията в социалните заведения, но без да споменава детайли.