Швеция: Моделът ни остана неразбран

Главният епидемиолог на Швеция Андрес Тегнел очаква светът да даде различна оценка за избрания от Швеция път срещу коронавируса.

Според експерти Швеция е сред държавите с най-висока смъртност от коронавируса в световен мащаб заради решението на Тегнел да се обяви против въвеждането на строги ограничителни мерки. Но според него шведският модел остава широко неразбран, пише Bloomberg в свой анализ.

През изминалата седмица шведският епидемиолог попадна в заглавията на международните медии, тъй като обяви правителствата на повечето страни за „луди“ заради въвеждането на твърди мерки срещу разпространението на коронавируса.

Според Тегнел светът се намира в първия етап от справянето с дълга и неравностойна битка с Covid-19. Ето защо той твърди, че стратегията на Швеция да остави да продължи голяма част от обществения живот, но да обучи гражданите да спазват препоръките за социална дистанция, е единственият начин страната да се справи с тази дълга битка.

„Очаквам по-сериозна оценка на нашата работа от направените досега“, заяви той пред местно радио. „Никой няма как да знае как всичко ще приключи“, допълни той.

В петък Тегнел спечели много важна обществена битка срещу СЗО, след като порица организацията, че е допуснала огромна грешка. Първоначално Световната здравна организация постави Швеция в група от 11 държави, за които твърдеше, че ускореното предаване на болестта е довело до възобновяване на бързия ръст на нови случаи и ако не се предприемат действия, здравните системи на тези страни ще са пред колапс.

Но впоследствие СЗО промени оценката си и обяви, че темпът на заразяване в Швеция е умерен и че по-големият брой нови случаи се дължи на ръста на тестовете.

„Все пак шведският подход може да е устойчив по начин, по който другите страни не са се доказали“, казва Уилиам Хенедж, асоцииран професор по епидемиология към университета „Харвард“. Но шведският модел има своята цена. Починалите от коронавирус на 100 хил. души в скандинавската страна са пет пъти повече, отколкото в съседна Дания, сочат данни на университета „Джон Хопкинс“