Стотици изпратиха цар Фердинанд в двореца "Врана"

"Този жест да се върне цар Фердинанд в България го намирам като нещо, което сочи към друго виждане и друг прочит към историята", каза Симеон Сакскобургготски пред медиите в царския дворец „Врана“ в София.

"Преди всичко съм благодарен за всичко това, защото това е за нашата история на България. Това също показва, че ние си уважаваме миналото както другите народи и признаваме и зачитаме заслугите на нашите владетели", каза той.

Сакскобургготски обясни, че е факт, че тленните останки са в България благодарение на труда на толкова много хора. Мисля, че това е сигнал към нашето настояще.

Стотици се събраха в двореца "Врана", за да отдадатт почит пред тленните останки на българския монарх Фердинанд, управлявал най-дълго Третото българско царство.

Тленните останки бяха транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет.

След смъртта му през 1948 г. Фердинанд е бил погребан във временен саркофаг в гр.Кобург.

Фердинанд I Сакс-Кобург-Готски е български княз от 1887, когато Великото народно събрание го избира, до 1908 г. На 22 септември 1908 г. след провъзгласяване на независимостта на България Фердинанд I е обявен за цар на българите. При сключването на Солунското примирие на 29 септември 1918, след край на Първата световна война, с което България капитулира, Антантата поставя задължително условие Фердинанд да се откаже от престола и да напусне България. На 3 октомври 1918 г. той подписва манифест, с който се отказва от трона в полза на сина си Борис III.

Неговото голямо желание - да бъде погребан в България, се изпълни днес, толкова години по-късно.