Скандал: Бобоков лобирал за назначаване на посланици?


Нови скандали заради разследването срещу Пламен Бобоков. От прокуратурата осветлиха нови чатове между бизнесмена и президентския съветник Пламен Узунов. В тях той е изпращал биографии и имена на хора, които да бъдат предложени за посланици в държави, в които той има бизнес интереси. Бобоков е лобирал през Узунов за назначаването на двама посланици в африкански държави. И двамата вече са получили постовете.

Бобоков е лобирал за Румен Петров, който да отиде в Алжир. Оказа се,че Румен Петров от началото на годината вече е изпратен с указ на президента в Северно-Африканската държава. Узунов получава от Бобоков прикачен файл с автобиографията и на друг кандидат за дипломат - Жоро Кираджиев. По информация на NOVA той е предложен за посланик в Нигерия, но още чака агреман от приемащата страна.

От Министерството на външните работи заявиха в позиция до медиите, че ще съдействат изцяло на прокуратурата. А от Президентството обясниха, че държавният глава издава указ за назначаване на дипломатически представители в чужбина по предложение на изпълнителната власт в съответствие с Конституцията и Закона за дипломатическата служба.