След 13 май: Маските падат на открито, пускат и на Витоша

1559 са вече заразените с коронавирус у нас, 53 са новите случаи от 1302 изследвани. 6 нови случая има сред медцинския персонал, има и нови 9 излекувани.

Починалите вече са 66 - обяви ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния щаб за борба с COVID-19.

Направено е второ преливане на кръвна плазма от преболедувал във ВМА. Пациентът е в по-лошо състояние и е интубиран. Процедурата е описана като правилно извършена и двамата пациенти с прелята плазма се чувстват добре, нямат температура, каза ген. Мутафчийски.

Сериозно обмисляме носенето на маски на открито да отпадне след 13 май, то обаче ще остане задължително в закритите пространства - градски транспорт, магазини и др., обясни Мутафчийски. Той допълни, че постепенно ограниченията ще отпаднат като излизане в планините, на Витоша, на всички хора в парковете, на колективните спортове при спазване на определени отстояния.

Няма да има отпадане на мерки на килограм в София, заяви шефът на РЗИ-София.

Точните дати какво кога ще отпада ще съобщи правителството. Вървим към плато на този пик, има устойчивост на заразените, подчерта ген. Мутафчийски.