Кунчев: Следващите 2-3 седмици ще са трудни

Следващите 2-3 седмици са последния връх, който трябва да преминем. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Той потвърди очертаващата се тенденция на повишаване на случаите. Отчетените заразени за последното денонощие са 3004, като за последно толкова висок брой е регистриран на 12 декември миналата година - каза Кнчев.

"Вероятно е да предложим по-рестриктивни мерки, като гледаме накъде вървят нещата", каза още той.

Следващите две-три седмици ще са трудни, но са "последният връх, който трябва да преминем" - смята здравния инспектор и прогнозира "дълъг светъл период" след това. От 2022 г. според него SARS-CoV-2 може да стане традиционен есенно-зимен вирус, който да преминава без да взима голям брой жертви.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, доцентът беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина. "Знам колко боде в очите фактът, че ограничаваме дейност в болници, пък работят заведенията. Но вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места - и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина", каза доц.Кунчев.

Според него се е променила симптоматиката на вируса. "През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е COVID. Сега напротив, започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, дразнене", заяви Кунчев.20% от новите случаи са на хора под 19 години, като вирусът се разпространява и в ясли, детски градини и училища, но при по-леко преминаване сред подрастващите.

Възможно да се поставят до 100 хил. дози дневно в случай, че има достатъчно налични ваксини, смята Ангел Кунчев.

Той обяви, че до този момент в България не са регистрирани проби с южноамериканския вариант на вируса, който вече е регистриран в Румъния.