Следващите две-три седмици ще е пикът на пандемията

Следващите две-три седмици ще е пикът, не само че не можем да разхлабваме мерките, а все по-тежко ще става. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет. Министър-председателят призова хората да се мобилизират.

Борисов изтъкна, че ако три дни подред намалява броят на новозаразените, ако ген.Мутафчийски каже това, ограничителните мерки рязко ще бъдат облекчени.

"Единственото доказано и подкрепено от всички, световната практика е, че изолацията трябва да продължи. Затова го правим. Абсолютно едно и също мнение имаме всички към този момент", поясни Борисов."Усещам едно изнервяне у хората. Разбирам ги изцяло. Но не само, че не можем да разхлабваме, все по-тежко ще става в следващите три седмици. Със съвета вчера много време говорихме. Всяка мисъл в посока: "Дайте ще пуснем младите напред и ще тестваме да създадат имунитет", това означава да кажем: " Тези ще умрат, другите да оживеят".

В момента, колкото и да не им се седи на хората вкъщи, колкото и да не е добре за икономиката, тези три седмици ще бъдат критични, категоричен е премиерът.

Към днешна дата България се дава за пример в ЕС за най-добре справилата се държава. Всички българи го усетиха това - инстинктът за самосъхранение им се обади, добави министър-председателят.

Депутатите от ГЕРБ ще предложат народните представители да замразят заплатите си на нивата от декември, обяви премиерът.Герб обмисля да дари част от заплатите си.

Министрите пък ще вземат решение да дарят половината си заплати.