Софийският университет приема без изпити, лекциите в Кембридж-онлайн

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отмени кандидат-студентските изпити за 116 от общо 118 бакалавърски програми.

Приемът за учебната 2020/2021 година ще е според оценките от матурите и дипломата, така ще се влиза и право. Това е решил Академичният съвет на СУ.

Кандидатстудентски изпити ще има по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет. С оценките от изпитите по биология и химия кандидатстудентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Кандидатстването в специалност „Право“ ще е с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

Подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се използват като средство за заплащане на такси за подаване на заявления за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възстановени след края на кампанията. Кандидат-студентите се регистрират за класиране в срок от 22 юни до 3 юли 2020 г.

Университетът Кеймбридж няма да провежда присъствени лекции през цялата следваща академична година заради пандемията от новия коронавирус, съобщи Би Би Си.

Лекциите ще са достъпни онлайн.

Ако ситуацията с коронавируса се промени, Кеймбридж има готовност да промени мерките.