Скандал с общинския бюджет в София

Столичният общински съвет гласува бюджета на София за тази година.

От дебата в СОС ще се реши дали ще бъде одобрен проектобюджетът в размер на 2,5 млрд. лв., внесен от екипа на настоящия кмет Йорданка Фандъкова.

Гласуването се случва месец и половина преди местните избори.

Предложеният бюджет не е „бюджет на Фандъкова“, каза столимният кмет. Ако не бъде приет, наследникът ѝ много трудно ще приключи годината, каза Фандъкова и изрази надежда бюджетът, както и работата за София да не станат заложник на предстоящите избори.

Георги Георгиев, председател на СОС от ГЕРБ, призова групите на ПП-ДБ, БСП и “Спаси София” да подкрепят бюджет 2023 г.

За пръв път сме изправени пред безпрецедентна ситуация. Може да не успеем да съберем подкрепа за бюджета. ПП – ДБ и БСП са близо половината от СОС. Групата на ГЕРБ сме с 26 гласа. До момента разговорите показват, че подкрепа от тях няма да получим”, каза Георги Георгиев.

"Има твърде много червени линии. Няма как да приемем бюджет, който е подготвен по непрозрачен начин. Този проектобюджет узаконява поредната продажба на общинско имущество. Само тази година 1000 общински жилища ще бъдат продадени на смешно ниски цени. С този бюджет няма да има нужните на града ни нови паркове", коментира Бойко Димитров от ДБ за БНТ.

Днешното заседание е последно редовно за мандата на настоящия СОС.

Ако бюджетът не бъде гласуван, без заплати ще останат много актьори, общинските болници, учители,предупредиха от Общината. Тази сутрин пред сградата на протест излязоха актори.