Спад в рейтинга на Радев, качване за Борисов

Борисов и Радев равни по доверие - 40% , третият генерал - Мутафчийски, с 60% одобрение

За първи път президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов получават равно доверие от обществото.

Това показват данните от национално представително проучване на Алфа рисърч, проведено сред 1000 души чрез телефонно интервю от 28 април до 5-ти май.

Държавният глава и министър-председателят са с по 40% доверие, а причината е спад в рейтинга на Радев. Положителните оценки за него са с 8 на сто по-малко в сравнение с декември 2019 г. , а отрицателните са се увеличили с 10% до 25 на сто.

Проучването отчита повишаване на цялостния рейтинг на Бойко Борисов, като той достига вторите относително най-високи стойности след „златните“ първи години на първия му мандат – 40% положителни оценки за дейността му (ръст от 10 на сто спрямо декември), 31% отрицателни (спад от 8 на сто спрямо декември).

Третият популярен генерал - шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски, е с 60% одобрение и едва 15% неодобрение.

Двата месеца извънредно положение водят до двоен негативен резултат и за основната опозиционна сила БСП. Лидерът й Корнелия Нинова губи 6 пункта подкрепа и рейтингът й спада до ниво от 15%. Съизмерими стойности е имал предишният председател на левицата М.Миков през 2015-2016г.,

Още по-сериозно изглежда отражението върху електоралната подкрепа за БСП. Спрямо декември 2019 -та партията губи около една трета от потенциалните си избиратели (от 21.5% на 12.2%).

ГЕРБ запазва позициите си от преди кризата почти без промяна. За управляващата партия биха гласували 20.8%.

Трета политическа сила остава хипотетичната партия на Слави Трифонов с 9,1% подкрепа.