Спасителите на Сашко

на снимката: Веселин Георгиев

НАМЕРЕНИЯТ САШКО

"Сагата с детето приключи успешно…Направихме оценка на здравословното му състояние, детето е в много добро състояние, няма някакви наранявания, които да имат пряка опасност за живота или здравето му, възстановява се, адекватно е, според, разбира се, основното му състояние", съобщи на брифинг тази сутрин директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров по повод състоянието на 12-годишния Александър от Перник, който изчезна на 11 ноември. "Смятаме, че всичко ще продължи и ще мине, както трябва", каза още д-р Димитров.

Сашко беше открит от доброволци на 19-и ноември край Радомир, близо девет дни след като се загуби при разходка с баща си в местната планина Голо бърдо.

СПАСИТЕЛИТЕ

"Детето е оцеляло, защото се борило", казаха двама доброволци, които го откриха.

"През цялото време то е било в планината. Мястото, където го открихме, е дълбоко дере. Детето беше в безпомощно състояние, борило се е. По външния му вид си личи, че Сашко се е движел - мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода и го сгряхме. Планината може да е майка и мащеха, в случая е била майка", каза Милко Михалков, един от мъжете на клуба по делта и парапланеризъм в Перник, които го откриха.

"Не мога да повярвам, че 8 дни е оцелял сам. Гледах го няколко секунди и едва когато си пое въздух и поиска вода, се успокоих. Всичко е заради желанието за живот", казва Веселин Георгиев, другият спасител.

Пред медиите двамата обявиха, че се отказват от наградата от 100 000 лв., която обяви бащата Александър Цветанов. Те казаха, че много хора са участвали в издирването и имат принос, те просто са имали късмета първи да видят Сашко. Клубът по делтапланеризъм и планинските спасители си разделили района на квадранти и са претърсвали щателно. И то от първия ден на изчезването на детето.

Ние пари не искаме, даваме ги на вас, медиите, казаха Веселин Георгиев и Милко Михалков .

Двамата са щастливи, че са намерили детето, но не искат славата. Махат небрежно с ръка........Един от тях е носил детето на ръце 5 километра, за да може да стигне до колата, а оттам да се качи в линейката.

на снимката: Милко Михалков

БАЩАТА

"Върнах си вярата в доброто, в човечността, в съпричастността. В Перник бяхме като един за това дете. Той беше син на всеки един от вас", каза бащата на 12-годишния Александър.

За спасителите, той написа във Фейсбук: "А за хората с криле Веселин и Милко - делтапланеристите, които го намериха - благословени да сте! Благодаря ви от цялото си сърце!".

Бащата на Сашко обеща да го заведе в клуба по делтапланеризъм, когато се оправи.