Спецов отново шеф на НАП

От днес Румен Спецов отново е назначен за изпълнителен директор на НАП, а досегашният ръководител на ведомството Борис Михайлов, който бе едно от първите назначения на служебния кабинет "Донев", е освободен поради влошена събираемост на приходите от ДДС.

Спецов оглавяваше приходната агенция от май 2021-ва до август 2022 година. Той беше сменен от служебното правителсство, с аргумент - влошена събираемост.

Тъй като е живял в Дубай, един от първите въпроси към него бе свързан с потенциално познанство с укриващия се там бизнесмен Васил Божков: "В Дубай живеят 3 милиона българи, това, че съм живял в София, свързано ли е с Делян Пеевски", каза Спецов.

В официалната биография, изпратена от Министерския съвет, той е описан като "висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в Националната агенция за приходите и в областта на данъчната политика".

Сменен е и ръководителят на Агенция "Митници" Павел Геренски. На мястото му се връща Павел Тонев. Мотивът за смяната също е занижена събираемост на ДДС.

"Отново ще разчитам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането от над 1 млрд. лв. в събираемостта на бюджетните приходи. Нужни са спешни действия и мерки за мобилизиране на усилията в приходните администрации", коментира министърът на финансите Асен Василев.

Той е изложил мотивите си за смяната на изпълнителния директор на НАП на днешното първо заседание на правителството.

"Предстои бюджет и темите за събирането и приходите са изключително важни, така че финансовият министър има своето право да разчита на свой екип", коментира Мария Габриел след заседанието.