Споразумение за правителство се очаква другата седмица

Предстоят интензивни преговори за съставяне на коалиционното споразумение между четирите преговарящи партии за формиране на правителство. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в кулоарите на парламента.

Ако преговорите са успешни, подписването на споразумението се планира за началото на следващата седмица. Едва след това ще бъдат коментирани имена на министри.

" Споразумението е 180 страници. В смисъл - голям документ е. Трябва да го циркулираме между всичките партии, всеки да каже - да, това е финалният документ и да се подпише. Ако не уикенда, да бъде първата половина на следващата седмица най-късно. В момента всички спекулации по медиите вкарват непродуктивен шум в системата" . каза Петков.

Кирил Петков отрече да има договорена формула за квотно разпределение на министерските постове:

"Искаме всяка от групите да се чувства пропоционално представена в правителството. Вярваме, че устойчиво е това правителство, в което всеки има участие с най-добрите си експерти по области, които в момента са важни за България".

Петков потвърди пред БНР, че той е номинацията на партията си за премиер.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че във вторник ще бъде свикан Националният съвет на партията, за да се произнесе по споразумението и определи срокът за подписването му следващата седмица за реалистичен.

"Първо изчистване на политиките в коалиционното споразумение. След това - отговорностите по министерства и на трето място - имената.

Виктория Василева от ИТН и Владислав Панев от ДБ бяха категорични, че ще изпълнят поетите ангажименти и ще подпишат коалиционното споразумение.

Лидерът на "Да,България" Христо Иванов потвърди отново в парламента, че няма да е министър в новото правителство.

Кирил Петков отрече спекулациите, че министър на спорта ще е Димитър Бербатов.

"Единственото, което искам да кажа по неговата тема, е, че го подкрепям в неговата жажда да вкара прозрачност и правила в неговия сектор по същия начин, както и ние се опитваме да направим същото тук", каза Петков.