В Белград въвеждат извънредно положение

Властите в Белград въвеждат извънредно положение заради новата вълна на коронавируса, информира кметът Зоран Радойчич.

"След съгласие с кризисния щаб решихме да обявим извънредно положение в Белград. Ще бъдат предприети три групи мерки - ограничаване на събирането на хора до 100 души на закрито и до 500 души на открито, нощните клубове няма да могат да работят от 23 до 6 часа, точно както кафенета, които нямат открити тераси. Ще бъде необходимо да се носят маски и ще се въвеждат глоби за неспазване на тези мерки", каза Радойчич.

Кметът допълни, че към момента 82,5% от всички заразени с коронавируса в Сърбия са в Белград.

"Засега няма нужда да се затваря Белград, но ако има нужда да се защити здравето на гражданите, тази мярка ще бъде взета", предупреди Радойчич. Това беше направено през май.

За изминалото денонощие в Сърбия бе отчетен най-високият брой на нови случаи на коронавируса от 17 април насам – 359, като през последната седмица има явна тенденция на бързо нарастване на броя на заразените.

Общо от началото на епидемията от коронавируса в страната са се заразили 15 195 души, от които 287 са починали.

По-рано сръбският президент Александър Вучич обяви допълнителни санитарни ограничения в столицата Сърбия заради нови огнища на коронавируса, открити в града.

Една от мерките беше затварянето на студентските общежития, където бяха регистрирани голям брой случаи на заразата.

Тълпи студенти излязоха по улиците в Белград веднага след изявлението на президента, протестирайки срещу мярката.

Късно вечерта Вучич проведе среща с представители на протестиращите, на която е било решено да не се затварят общежитията, при спазване на санитарните норми.