Старт на предизборната кампания в Северна Македония

15 политически формации с 87 листи ще участват в предстаящите избори в Северна Македония. От едната страна е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, като това е първият парламентарен вот за лидера й Християн Мицкоски. Той ще се сблъска за първи път директно със настоящият премиер Зоран Заев - лидер на СДСМ.

За първи път в кратката историята на младата държава, има мултиетническа предизборна коалиция между СДСМ и Беса на Билал Касами. Очакваше се в центъра на предизборната кампания да е европейското бъдеще на Северна Македония, но пандемията и икономическите последствия засенчиха геостратегическите цели.

Заради пандемията от коронавирус изборите бяха отложени и сега ще се проведат в 3 последоватилени дни.

Така на 13 юли медицинските работници ще започнат да събират гласовете на пациентите, заразени с коронавирус и на всички, които са в самоизолация.

На следващия ден - 14-и юли, ще гласуват болните заедно с военните и затворниците. А на 15 юли всички избиратели ще трябва първо да минат за дезинфекция на ръце, да бъдат с маски и да стоят на дистанция, когато упражняват правото си на вот.

Очаква се ниска избирателна активност, вероятно една трета от македонските гласоподаватели няма да отидат до урните. Изборите в Северна Македония бяха планирани първоначално за 12-и април, но бяха отложени заради пандемията. Без митинги, с ограничени срещи с избирателите, видеопрезентации на партийни програми и обръщения през социалните мрежи - така ще се проведе започващата днес кратката кампания.