Страх в Китай след нови 57 случаи на коронавирус

Китай регистрира най-голямото дневно увеличение на броя на новозаразените с коронавирус от м. април . Райони на Пекин отново са под блокада.

Това подсказва, че светът може да се изправи пред втора вълна на заразяване с коронавирус. В същото време пандемията покосява Южна Америка, пише "Гардиън".

От 57-те нови случая, които китайските власти потвърждават, 36 са в столицата, където пазар за храни се превърна в център на новото огнище и властите бяха принудени да го затворят. Намиращи се в близост сгради са блокирани.

Хората са уплашени", каза пред АФП търговец на зеленчуци и плодове на местен пазар в Централен Пекин.

"Щандовете за месо трябваше да затворят. Това заболяване наистина е опасно", подчертава мъжът , който казва ,че има по-малко клиенти от обикновено.

Най-малко 430 000 души са починали от коронавирус по света, а общият брой на заразените се удвои за малко повече от месец до над 7,78 милиона. Сега вирусът се разпространява най-бързо в Латинска Америка, където здравните системи са на предела.

Бразилия е втората държава по смъртност в света след САЩ, изпреварвайки Великобритания . Здравният министър на Чили подаде оставка заради високата смъртност от коронавирус в страната. Чили е с най-много потвърдени случаи на милион в Латинска Америка. До момента държавата е потвърдила 167 355 заразени и 3101 починали.

В Колумбия също се увеличават случаите, въпреки че властите започнаха да разхлабват ограниченията. В държавата са потвърдени 46 858 заразени и 1545 починали.