21 жерти от стрелба в училище в САЩ

21 са жертвите на стрелбата в начално училище в САЩ.

18-годишен жител на Увалде, щата Тексас, стреля със собствено оръжие в местно училище и причини смъртта на 19 деца и двама възрастни. Увалде се намира на 160 километра от Сан Антонио в щата Тексас.

Губернаторът Грег Абът идентифицира нападателя като 18-годишен младеж от близка гимназия.

"Стрелецът е Салвадор Рамос, който живее в Увалде. Смята се, че той е оставил колата си и влязъл в училището, като е имал пистолет. Предполага се че може да е разполагал и с пушка, но това все още не е потвърдено. Нападателят е мъртъв и се смята, че е бил застрелян от полицаите, които са дошли на мястото", обяви губернаторът.

След инцидента главният прокурор на щата Тексас Кен Пакстън предложи учителите и друг административен персонал в училищата да разполага с оръжие.

"Да въоръжим потенциално учителите и другите администратори, които имат подготовка, защото първите отзовали се на сигнала представители на властите обикновено не могат да стигнат навреме, за да предотвратят стрелбата. Това не е възможно, освен ако нямате полицай във всяко учебно заведение. Затова смятам, че трябва да се направи повече в самите училища".

Американският президент Джо Байдън призова за противопоставяне на оръжейното лоби, както и за приемане на строги закони за притежанието на оръжия.

Над 900 инцидента за последните 10 години, свързани с използването на оръжия в учебни заведения, обяви Байдън.

"Трябва да действаме и не ми казвайте, че не можем да ограничим тази касапница. Кариерата ми на сенатор и вицепрезидент мина в приемането на закони, които ограничават употребата на оръжия. Идеята, че 18-годишно хлапе може да влезе в оръжеен магазин и да си купи две огнестрелни оръжия е сбъркана За какво, за бога, ти е пушка, освен за да убиеш някого?", каза президентът Байдън.