Александър Стуб е новият президент на Финландия

Александър Стуб е новият президент на Финландия, след победата му във втория тур на изборите вчера.

Петдесет и пет годишният Стуб през последните три години ръководеше Европейския университетски институт във Флоренция. Той се оттегли от публичните дела, след като не беше избран за председател на Европейската комисия преди пет години.

Сега се завръща "с гръм и трясък" в националната политика, коментират медиите. Стуб събира 51,7% от гласовете на балотажа, при 70,7% избирателна активност от 4,3 милиона население на Финландия.

""Единственото нещо, за което мога да мисля сега, е признанието, което получавам, това е най-голямата чест в живота ми. Мисля, че една от най-важните задачи на следващия президентски мандат ще бъде да се работи за запазване на международната система, базирана на правила", каза новоизбраният финландски президент.

Стуб е изследовател в областта на политическите науки. Той прави бърза кариера в европейските институции първо като съветник, а сред това и евродепутат през 2004 г. На 40 години става министър на външните работи.

2014 - 2015 г. Стуб става премиер, преди да оглави министерството на финансите в следващо центристко правителство.

Кандидатурата на Финландия в НАТО, която той винаги е подкрепял, мотивира неговото голямо завръщане в политиката. Стуб, който винаги е харесвал работата на дипломат, беше насърчен в това завръщане от своята политическа формация - Националната консервативна партия, чийто настоящ партиен лидер Петери Орпо е начело на финландското правителство.

Стуб, който е женен за английска адвокатка и има две деца, смята, че Финландия трябва да е в центъра на НАТО и "да произвежда, а не да потребява сигурност".