Турция отговори на ЕС за Света софия

Определянето на статута на катедралата "Света София" в Истанбул е суверенното право на Турция, никой не може да се намесва в този въпрос. Toва заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой в отговор на изявлението на лидера на европейската дипломация Жозеп Борел.

Външните министри на ЕС на среща в Брюксел в понеделник подкрепиха предложението Турция да бъде призована да преразгледа и отмени решението за възобновяване на мюсюлманските служби в "Света София" в Истанбул.

"Още веднъж подчертаваме, че" Света София "е собственост на Турция и всички проекти по отношение на нея, включително промяната на статута, са суверенно право на републиката. Никой не може да се намесва в нашето суверенно право", заяви Аксой в изявление.

Според него, благодарение на новия си статут джамията "Света София" ще бъде отворена за представители на всички религии.

Всеки може да посети тази великолепна сграда. Освен това дейностите вътре в "Света София" няма да навредят на критериите за запазване в списъка на световното културно наследство", каза Аксой.

Междувременно Турция обяви, че християнските мозайки и стенописи в "Света София" ще бъдат скривани по време на мюсюлманските молитви.

Идеята е пред мозайките да се разпъват завеси. Първата мюсюлманска служба в "Света София" от близо 90 години е предвидена за края на този месец.

След като приключи молитвата древните изображения ще бъдат откривани отново.

Храмът "Света София" ще остане отворен за посещения.