СЗО: Първата вълна на пандемията не е приключила

Светът все още е в разгара на пандемията от коронавирус. В момента не сме във втората вълна, по средата сме на първата вълна в световен мащаб, каза изпълнителният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Майк Райън, съобщи АП.

"Все още сме до голяма степен в етап, при който болестта всъщност е във възход", заяви той, посочвайки Южна Америка, Южна Азия и други региони, където заразата продължава да се разраства.

Бразилия и Индия се борят с увеличение на случаите на коронавирус. Индия за седми пореден ден отчете рекордно нарастване на новозаразените за ден - тя съобщи за 6535 нови случая, с което общият брой на заразените достигна 145 380, а смъртните случаи станаха 4167.

СЗО попари надеждите на бразилския президент Жаир Болсонаро и други за бързо отваряне на икономиката, предупреждавайки, че властите трябва първо да направят достатъчно тестове, за да овладеят разпространението на пандемията. Бразилия има 375 000 случая на коронавирус и е на второ място в света след САЩ, които са с 1,6 милион случая, уточнява БТА. Южноамериканската страна е регистрирала 23 000 смъртни случая, но мнозина се тревожат, че истинският брой на жертвите е доста по-голям.

Райън подчерта, че високото ниво на заразяване в Бразилия означава, че страната трябва да остави в сила някои ограничителни мерки, независимо от отрицателното въздействие върху нейната икономика.