СЗО: Заразените по света се увеличават

Броят на новозаразените с коронавирус по света за последното денонощие се е увеличил с повече от 131 хиляди души, съобщи Световната здравна организация. Смъртните случаи са с 3 400 повече и вече са почти 401 000, по данни на СЗО.
Северна и Южна Америка е на първо място по брой на заразените, следван от Европа и Източно-средиземноморският регион. Най-много заразени с новия коронавирус има в САЩ. На второ място е Бразилия, трета е Русия.

Руските власти обявиха частично отваряне на границите на страната, които бяха блокирани заради коронавирусната пандемия на 30 март. До края на юни се предвижда пълно отпадане на противоепидимечните ограничения в Москва.

Премиерът Михаил Мишустин обясни, че в Русия засега ще бъдат допускани само чуждестранни граждани, които се нуждаят от лечение там, както и такива, които имат роднини и попечители, за които трябва да се грижат. Руснаци ще могат да напускат страната си с цел грижа за близки, за лечение, работа или обучение.

Московският кмет Сергей Собянин обяви: Отменят се самоизолацията и пропускателният режим. Заедно с това се отменя и графикът за разходките. Жителите на града, включително московчаните на възраст над 65 години и страдащите от хронични заболявания, ще могат без ограничения да излизат навън, за да си вършат работата и да посещават обществени места.