Танева: Политическа атака заплашва субсидиите за хиляди земеделци

Политическа интрига застрашава субсидиите за хиляди земеделци по схемата за обвързана подкрепа през следващия програмен период.

Това каза земеделският министър Десислава Танева, като коментира публикуван аудиозапис, в който тя съветва да не се говори за измами по тази схема, защото Брюксел може да спре парите.

„Ако даден бранш постоянно говори и темата за дадено производство е само измама, той няма как да получи обществена подкрепа най-малкото, за това, че пари на данъкоплатците трябва да се дават за подкрепа на това производство при условие, че самите те смятат, че в тяхното производство има само измама“, обясни Танева.

Публикацията доведе до искане на оставка от страна на политически опоненти на Танева, но и до подкрепа от браншови организации.

Според Танева политически интереси стоят зад тази атака. Тя бе категорична, че репликата ѝ е изведена извън контекста и че на практика няма никаква възможност Брюксел да не е уведомен за проверките и нарушенията. Едва след като Европейската комисия получи тази информация, тя разрешава на фонд "Земеделие" плащанията по схемата.

Твърденията за неподаване на информация към Еврокомисията са пълен абсурд, заяви на брифинга и изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ Васил Грудев.

Той съобщи, че почти една четвърт от земеделците, които миналата година са подали заявление за субсидии по схемата за обвързана подкрепа, не са получили парите заради опити за измами, установени при проверки. И уточни, че е отказана помощ на 4500 от 20 000 потенциални бенефициента.

Европравилата изискват държавата да провери 5% от заявените за субсидирани площи, България проверява 50 на сто, припомня БНР.