Напрежението Тайван - Китай

Тайванската президентка Цай Ингвен окачестви военните учения на Китай в близост до Тайван като "проява на безотговорност не само по отношение на Тайван, но и спрямо международната общност", предаде ДПА.

Във видео обръщение Цай призова Пекин да действа "рационално и сдържано". В същото изявление тя изтъкна, че Тайван не желае по-нататъшна ескалация на отношенията с Китай, но ще защитава суверенитета си.

Посещението в Тайпе на Нанси Пелоси - председател на Камарата на представителите на САЩ тази седмица, значително повиши напрежението между Тайван и Китай. Двете държави си размениха сериозни предупреждения за военна ескалация.

Китайското Министерство на външните работи заяви, че Вашингтон "ще плати цената" за посещението - първото от десетилетия насам на висш американски политик.

Пекин вече започна най-големите военни учения край Тайван, които ще продължат до неделя. Китайската армия е изстреляла вчера поне 11 балистични ракети във води близо до северното, южното и източното крайбрежие на Тайван, съобщи тайванското министерство на отбраната. Изстрелванията са били осъществени на няколко вълни в продължение на два часа.

Тайван се готви за нападение от Китай в последните 70 години. Дълбоките разногласия между двете страни датират от гражданската война в Китай, когато комунистите на Мао Дзъдун побеждават националистите на Чан Кайшъ, които бягат в Тайван. Пекин все още гледа на острова като на част от своята територия.