45 жертви в тежка катастрофа на автобус с македонска регистрация

45 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма". Сред загиналите има 12 деца.

Седем души са ранени и приети в болница Пирогов. Автобусът е пътувал от Турция към Северна Македония.

Информацията за инцидента е получена малко след 2 часа тази нощ, каза за БНР главен комисар Станислав Станев от ГД "Национална полиция".

4-ри са били автобусите, които се прибирали от Истанбул за Северна Македония. Запалил се е един от автобусите.

Инцидентът е на около 50 км. от София.

По първоначална информация автобусът се е ударил в мантинелата в дясно, след това в ляво, след което се е запалил. На място са изпратени три пожарни автомобила.

В автобуса е имало 52 души, от които двама водачи със северномакедонско гражданство и 50 пътници македонски албанци.

Оцелелите 2 жени и 5 мъже са настанени в "Пирогов".

Районът е отцепен. Автобусът е загасен.

Възможни са две хипотези – пожар, вследствие на който възниква ПТП или обратното, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли през прозорците. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата, допълни той. Шофьорът е сред първите загинали и не е можел да отвори вратата .

Чут е взрив, каза за българските медии македонският премиер Зоран Заев, който вече е разговарял с ранените. Той е разказал,че пътниците са спели, когато чули взрив, след което автобусът се е запалил.

„Автобусът е сложна машина. Като че ли има информация, че допълнителни резервоари е имало или туби с нафта. Най-вероятно е някаква техническа неизправност, ако е възникнало преди ПТП. Ако е от ПТП, е съвсем нормално предвид липсата на част от мантинелите, да е получено искрообразуване, вследствие на което се е запалил автобусът“, посочи още Николай Николов.

Липсват около 20-30 метра мантинели, които автобусът е отнесъл заедно със себе си на около 100 метра, уточни комисар Николов.

На мястото на катастрофата е заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той съобщи, че са работи по две версии за причините за катастрофата - човешка грешка или техническа неизправност.

Според временно управляващия посолството на РСМ в България Владимир Кръстевски сред загиналите има и белгийски гражданин.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по магистралата в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки.

Пред БНР директорът на Националната полиция главен комисар Станимир Станев обясни, че само двамата шофьори са били със северномакедонско гражданство, а пътниците са албанци.

"Автобусът е пътувал от границата с Турция към границата със Северна Македония. Последователно е минал през три магистрали - "Марица", "Тракия" и "Струма", каза главен комисар Станев.

"Нека да оставим разследващите да си свършат работата и тогава да коментираме. Към този момент единственото, което можем да кажем, че има една огромна трагедия. Използвам възможността да изкажа моите съчувствия, моите съболезнования към близките на загиналите. Надявам се да извлечем правилните поуки, за да не допускаме в бъдеще такива инциденти", каза премиерът Стефан Янев, който пристигна на мястото на катастрофата.

"Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там. Такова нещо аз не съм виждал досега. Хората са скупчени, хората са на въглен вътре и затова не можем да кажем нито колко са хората, нито кои са. Трябва да се идентифицират, което е много трудно", каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.