Тина Търнър - една от най-големите

Световната звезда Тита Търнър почина на 83 години, след тежко боледуване.

"Тина беше уникална и забележителна природна сила със своята воля, невероятна енергия и огромен талант. От първия ден, в който я срещнах през 1980 г., тя вярваше напълно в себе си. Страшно ще ми липсва". Това заяви по повод смъртта на Тина Търнър, мениджърът ѝ от 30 години, Роджър Дейвис.

Тя "проправи пътя за толкова много жени в рок музиката, черни и бели", заяви американската певица Глория Гейнър.

Почит на Търнър в социалните мрежи изразиха супермоделът Наоми Кембъл, баскетболната легенда Меджик Джонсън, актрисата Вайола Дейвис и певиците Кели Роуланд, Сиара и Деби Хари.

Мик Джагър заяви в Инстаграм, че Търнър е била "вдъхновяваща, сърдечна, забавна и щедра" и му е помагала, когато е бил млад.

Сър Елтън Джон, който в автобиографията си пише за разгорещените спорове, които двамата са имали, докато са се опитвали да работят заедно през 1997 г., заяви, че тя е била един от "най-вълнуващите и наелектризиращи изпълнители в света".

Би Би Си припомня интервю на Тина Търнър за сп. "Мари Клер" през 2018 г. в което тя казва: "Хората смятат, че животът ми е бил труден, но аз мисля, че е бил едно прекрасно пътуване. Колкото повече остаряваш, толкова повече осъзнаваш, че не е важно какво се е случило, а как се справяш с него".

Тя е записала 9 студийни албума. Продава над 100 милиона копия от албумите си. Носителка е на 8 награди Грами. Тина Търнър влиза в Залата на славата на рокендрола през 2021 г. като солов изпълнител, след като за първи път е включена там заедно с Айк Търнър през 1991 г.

Списанието Ролинг Стоун я нарежда на 63-то място в списъка на 100-те най-велики творци за всички времена.

Тя започва кориерата си като една от беквокалистките на групата на съпруга си Айк Търнър - "Дъ кингс ъф ритъм". Точно Айк променя рожденото име на половинката си - от Анна Мей Бълок, на Тина Търнър. Той взима решението без нейно знание, една от безбройните прояви на деспотичното му отношение към нея, посочва Би Би Си. През годините музикалните успехи на тандема са съпътствани от физическо и емоционално насилие от страна на Айк над Тина. В мемоарите си от 2018 г., озаглавени "Моята любовна история", Тина си спомня за травмите, които е преживяла по време на връзката им, разказва за побоищата и принудителния секс.

Тина започва блестящата си солова кариера след раздялата с Айк и се превръща в една от най-големите и успешни поп и рок звезди на 80-те и 90-те години на миналия век

Намира и лично щастие с германския музикален мениджър Ервин Бах. Двамата започват да се срещат в средата на 80-те години и се женят през 2013 г. Двойката заживява в Швейцария, а Търнър получава швейцарско гражданство. Но губи двама от синовете през 2018 и 2022г.

В последните години Тина Търнър страда от рак на червата, бъбречна недостатъчност и прекарва инсулт, припомня Би Би Си.