По-ниски толтакси за българските превозвачи

Толсистемата е неадекватна и недобре структурирана. До седмица ще излезем с конкретно предложение за таксуването на родните и транзитни превозвачи. Това заяви вицепремиерът и служебен министър на транспорта Христо Алексиев след срещата с представители на транспортния сектор.

Обсъдено е създаването на премерена методика за толтаксите, по примера на други държави в ЕС, така че браншът да бъде облекчен, без това да засяга твърде много приходите в бюджета от толсистемата.

Една от мерките, които браншът одобри и върху които ще се работи, е толтаксите за българските превозвачи да бъдат намалени за сметка на транзитните превози, обясни служебният министър на транспорта: "Смятаме, че с една методика, която се прилага и в Европа, можем да доведем до малко по-високо таксуване за транзитния трафик през България и по-ограниченото таксуване за родните превозвачи“.

Ако не се помогне на бизнеса, това ще доведе до повишаване на инфлацията, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи: "Тук говорим за отстъпки под формата на изминати километри - такива, каквито са в цяла Европа. Преференциите са за всички, не са само за българските превозвачи, но са за тези, които работят на българския пазар", посочи Арабаджиев.

Бавното преминаване през граничните пунктове е друг проблем. Логистиката в региона на Балканите е много скъпа поради дългия престой на камиони и излиза между 250 и 300 евро на ден. Всичко това се отразява на крайния потребител, каза още Алексиев.

Алексиев съобщи, че с представителите на браншовите организации са коментирали как да гарантират икономическата стабилност на автомобилните превози на пътници и товари. Говорили са и за цените на горивата.