Том Круз с бляскава премиера и награда в Кан

75-то издание на кинофестивал в Кан започна на 17 май и ще продължи до 28 май. Двадесет и един филма са включени в конкурсната програма и ще се борят за наградата "Златна палма".

Америкаската зведза Том Круз направи грандиозно завръщане на кинофестивала в Кан, с галапремиерата на дългоочакваното продължение на класиката на Тони Скот "Топ Гън" от 1986 година.

Малко преди премиерата на новия филм "Топ Гън: Маверик" се проведе специално авиошоу, в което изтребители кръстосваха небето, оставяйки следи в цветовете на френското знаме, а Том Круз получи „Златана палма“ за цялостно творчество.

След последния кадър на филма зрителите в Кан дадоха своята оценка с 5-минутни овации. Том Круз се просълзи от топлото посрещане и от добре свършената работа на целия творчески и технически екип.

Специално видео показва снимачния процес и запознава зрителите с доста тежкия, но изключително удовлетворяващ тренировъчен процес, през който преминават всички актьори на филма, за да могат зрителите да получат максимално реалистично усещане за въздушните акробатики и битки. Във филма - продължение се използват истински самолети - изтребители.

"Топ Гън-Маверик " е заснет с най-новите достижения в кинотехнологиите и множество сцени са в реална среда и без намесата на компютърно генерирани ефекти. Много въздушни сцени и каскади Том Круз изпълнява сам, верен на неподражаемия си рисков стил.