Почитаме загиналите в най-тежката автобусна катастрофа

Ден на траур е у нас и Северна Македония са в траур.

Почитаме жертвите на двете трагедии, случили се в рамките на няколко часа - на пожара в дома за възрастни хора в село Рояк и на тежкия инцидент с автобус на автомагистрала „Струма“. Националните флагове на всички държавни институции са свалени наполовина.

Траурът в РСМ е тридневен. 46 души от западната ни съседка загинаха в горящ автобус на магистрала "Струма", близо до Перник . Те се връщали от екскурзия в Турция. Повечето са млади хора, 12 от тях са деца.

7 души са ранени и са на лечение в "Пирогов". Те са успели да излязат през прозорците на горящия автобус. Шофорът е сред жертвите, вероятно е един от първите починали, вратите на автобуса са останали затворени и хората не са успели да се спасят.

Според българските власти две са основните версии за тежкия инцидент - човешка грешка или техническа неизправност. Имало е и взрив, но причината за него не е установена. Телата са изгорели до неузнаваемост.

Това е най-тежкият автобусен инцидент в Европа, според експертите.

Часове по рано девет души загинаха в пожар в дом за възрастни хора във варненското село Рояк. Неизправност в електрическата инсталация е основната версия за инцидента.