Проф.Англов: Първи крачки от края на третата вълна

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехка но явна и отчетлива тенденция на спадане на заболеваемостта”, съобщи на брифинг днес здравният министър Костадин Ангелов.

„Средната възраст на хоспитализираните е 54 г. 70% от леглата за ковид са заети, както и 64% от интензивните, като тук има тенденция на намаляване”, посочи Ангелов.

На практика, това, което от доста време очаквахме да се случи – постепенно задържане и намаляване на заболеваемостта”, отчете на свой ред главният държавен здравен инспектор, доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че пред последните две седмици броят на новозаразените с ковид-19 е намалял до 635 на 100 хил. души. Така България вече се намира на 9-о място в ЕС и 4-то на Балканите по заболеваемост.

По смъртност страната ни обаче е втора в ЕС, след Унгария.

Най-висока е заболеваемостта в столицата София – 925 заразени на 100 хил. души, а най-ниска е в Разград – 321 заразени на 100 хил. души.

„Тенденциите са изключително крехки. Ситуацията е като преди две седмици, тоест прехвърли се платото. Спадът на заболеваемостта е само 0,5% на седмична база”, отчете Председателят на Националния оперативен щаб, проф. Мутафчийски.