Тревога в САЩ - деца починали от рядък синдром, свързван с коронавирус

Заразените с новия коронавирус в света надхвърлиха 4 милиона души. Починалите са 278 911, а излекуваните от COVID-19 - 1 417 286.

Броят на починалите от COVID-19 във Великобритания се е увеличил през последното денонощие с 346, смъртните случаи в страната вече са 31 587. Великобритания е на второ място в мрачната статистика след Съединените щати.

Регистрираните случаи на заразяване са се увеличили с 3896 до 215 260. Британските власти обаче казват, че пикът на епидемията в страната е преодолян. Утре се очаква премиерът Борис Джонсън да представи стратегия за постепенно облекчаване на ограниченията заради коронавируса от понеделник. Според в. "Таймс" Джонсън ще обяви, че от началото на следващия месец всички пристигащи във Великобритания - както британци, така и чужденци - ще бъдат поставяни под двуседмична карантина. Нарушителите ще бъдат глобявани с 1000 лири , а чужденците дори ще бъдат депортирани, твърди британският ежедневник. Целта, отбелязва "Таймс", е да бъде избегната втора вълна на епидемията във Великобритания. Британският министър на транспорта призова хората да ходят с велосипед или пеша на работа, след като започне разхлабването на ограниченията, предаде Ройтерс.

Новите случаи на заразяване с коронавируса и броят на починалите за едно денонощие в Италия намаляват. Гражданска защита съобщи за 194 нови смъртни случая от COVID-19. Вчера броят на починалите бе 243. Новите случаи на заразяване през последното денонощие са 1083 срещу 1327 през предходното. Общият брой на починалите от Ковид-19 в Италия вече е 30 395.

В Германия един заразен с новия коронавирус вече предава инфекцията наповече от един човек, предаде ДПА, като се позова на германския институт за инфекциозни заболявания "Роберт Кох". Според последните оценки така нареченото базово репродуктивно число е 1,10 в страната. От института неколкократно казаха, че, за да утихне епидемията, това число трябва да е под 1.
Увеличаването стана след вдигането на много от ограниченията върху обществения живот и след няколко дни на окуражителни новини във връзка с разпространението на вируса. Към сряда репродуктивното число беше 0,65, но след това започна да се увеличава. Броят на потвърдените случаи на зараза с новия коронавирус в Германия се увеличи за последните 24 часа със 667 до общо 169 218, по данни на института "Робърт Кох". Смъртните случаи са нараснали с 13 до 7395.

Франция съобщи само за 80 починали от новия коронавирус. Вчера броят на смъртните случаи бе много по-висок - 243.

Общият брой на починалите в страната е достигнал 26 310. Франция е на пето място в мрачната статистика след Съединените щати, Великобритания, Италия и Испания. Броят на регистрираните заразени в страната е 176 079.

Френският парламент удължи до 10 юли извънредното санитарно положение в страната. Текстът беше приет от Националното събрание след като Сенатът вече го одобри, предадоха Франс прес и БТА.

Три деца с рядък синдром по всяка вероятност са починали след заразяване с новия коронавирус в Ню Йорк, каза губернаторът на американския щат Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс. Вчера той съобщи за смъртта на 5-годишно момче с болестта на Кавазаки.
Губернаторът е обезпокоен, че болестта на Кавазаки е новооткрит рисков фактор за децата . Щатските власти правят преглед на случаите на 73 заразени с коронавируса деца с редкия синдром, водещ до възпаление на кръвоносните съдове, което на свой ред може да причини проблеми със сърцето, отбеляза той.

Губернаторът на Ню Йорк съобщи, че 226 души са починали от коронавируса в щата вчера - с 10 повече отколкото в четвъртък, но над два пъти по-малко в сравнение с преди две седмици. Броят на пациентите в болница и на интубираните продължава да намалява, което потвърждава , че ситуацията постепенно се връща под контрол. Ню Йорк е епицентърът на епидемията от коронавируса в САЩ. На щата се падат повече от една трета от над 77-те хиляди смъртни случая в страната, отбелязва Ройтерс.