Празник на виното и любовта

ПРАЗНИЦИ НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА

Лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите празнуват днес - на 14 февруари, в чест на свети Трифон.

Трифон Зарезан за първи път се чества официално у нас през 1962 г. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква, свети Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Според българския обичай, в празничния ден производителите на вино излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде".

Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

През този ден традицията забранява на жените да работят, зарязването на лозята се смята за предимно мъжка работа.

Image result for лозя снимки

НА 14 ФЕВРУАРИ СЕ ПРАЗНУВА И ДЕНЯ НА ВЛЮБЕНИТЕ - СВЕТИ ВАЛЕНТИН.

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е през 3 век, по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че когато нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките.

Тогава войниците - християни тайно били венчавани от епископ Валентин.

Заради това той е обявен за закрилник на влюбените.

Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Празникът 14 февруари, посветен на свети Валентин, започва да се чества много по-късно - през XIV век.

Според традицията на английския двор в началото на XVII век, на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг, а мъжът няма право да откаже на една дама. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

Този ден се превръща в празник на влюбените. Те изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно се подаряват и цветя.