Опаковат Триумфалната арка по рисунки на Кристо

Емблематичната Триумфална арка в Париж вече е покрита с драперии от синкаво сребрист плат, така както я е нарисувал Кристо преди 60 години. Това е своеобразна кулминация на работата на екипа на световния артист, с български произход. Екипът сега се ръководи от Владимир Явашев, племенник на Кристо, който работи с него от 30 години.

25 000 квадратни метра плат бяха спуснати на отделни панели от козирката на арката. В реализирането на арт проекта участват професионални катерачи, които помагаха за опаковането на мемориала, висок цели 50 метра.

В следващите дни предстои инсталирането и на 3000 метра червено въже, което ще покрие драперията. Произведението трябва да бъде завършено на 18 септември и ще бъде пред очите на посетителите за 16 дни. Желанието на Кристо, който напусна този свят миналата година, беше неговият екип да реализира творбата му. Тя се осъществява в партньорство с Центъра за националните паметници на Франция.

Първите рисунки на Кристо за опакована Триумфална арка са от началото на 60-те години на миналия век.

“Днес е един от най-зрелищните моменти от инсталацията. Опакованата Триумфална арка започва да оживява и да се доближава до визията, която са имали цял живот Кристо и Жан-Клод” - каза Владимир Явашев.

Опакованата Триумфална арка “ще е като жива, ще се съживява от вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане сенсуална” - обяснява Кристо, когато представя проекта преди смъртта си.

Проектът е с бюджет 14 милиона евро. Той е финансиран с продажба на оригинални произведения на Кристо - подготвителни рисунки, сувенири, макети, литографии.

Има и противници на опаковането - архитектът Карло Рати призова да бъде изоставена “естетиката на опаковането”, защото я смята за прахосническа.