Откриха опакованата Триумфална арка

Откриха "Триумфалната арка в опаковка" в Париж, проектирана от американския художник с български произход Христо Явашев-Кристо.

На официалната церемония преди два дни присъстваха френският президент Еманюел Макрон и съпругата му, кметът на Париж Ан Идалго и министърът на културата Роузлин Башло-Наркин.

Арката ще е отворена за всички до 3 октомври.

Проектът струва 14 милиона евро, осигурени от продажбата на оригинални произведения на Кристо. За опаковането на монумента са били необходими около 25 000 квадратни метра сребърен плат, както и 3 хиляди метра червена панделка. 95 души са участвали в опаковането. Екипът се ръководи от племенника на Кристо Владимир Явашев.

Кристо и съпругата му Жан-Клод вече са опаковали Pont Neuf в Париж, Райхстага в Берлин и са автори на плаващите кейове в Италия, но мечтата им е била да направят "опаковка" на Триумфалната арка. Те започват да разработват този проект през 1962 г.

Художникът почина през 2020 г., а съпругата му през 2009 г., но племенникът им Владимир Явашев сбъдна мечтата им.

Стотици се стекоха, за да видят обвития в сребърна материя символ на Париж. Очакват се над 5 млн. туристи в трите седмици, в които Арката ще е опакована. През уикенда местните власти решиха движението по натовареното кръстовище на „Шанз-Елизе” да бъде спряно.


Опаковат Триумфалната арка по проект на Кристо ᐉ Новини от Fakti.bg -  Култура | ФАКТИ.БГ

Триумфалната арка е построена в чест на всички воювали и загинали за Франция във войните на Първата френска република и Наполеоновите войни (1789 – 1815). Имената на всички френски победи и генерали са изписани върху вътрешните и външни стени на арката, а под свода ѝ лежи гробът на незнайния воин от Първата световна война.

Строежът ѝ започва по времето на Наполеон Бонапарт през 1806г. и завършва през 1836г. Висока е 50 метри и е широка 45.

Мястото, на което е построена Триумфалната арка, е наречено Etoile /Звезда/ заради многото булеварди, които водят началото си оттук.

Вътре в арката има малък музей, документиращ историята ѝ.