Белият дом: Думите на Тръмп са "ужасяващи и необмислени".

Думите на Доналд Тръмп, който заплаши, че ако бъде преизбран за президент на САЩ, повече няма да защитава страните членки от НАТО, които не отделят достатъчно средства за отбрана, са "безразсъдни", заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Франс прес.

"Северноатлантическият алианс подкрепя сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците вече 75 години", каза Мишел в социалната мрежа "Екс".

"Безразсъдните изказвания за сигурността на НАТО и солидарността по член 5 обслужват единствено интересите на Путин и не носят нито повече сигурност, нито повече мир в света", каза Шарл Мишел.

ДУМИТЕ НА ТРЪМП

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви снощи, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска", предаде Асошиейтед прес.

Тръмп обяви това на предизборна среща в Конуей, в американския щат Южна Каролина. Той е един от двамата останали претенденти за президентската номинация на Републиканската партия за изборите тази година. Срещу него е единствено бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли.

Белият дом, в коментар по-късно, определи думите на Тръмп като "ужасяващи и необмислени".