Тръмп се отказа от идеята си да си инжектираме дезинфектант

Президентът Доналд Тръмп заяви днес , че предположението му, че хората могат да поглъщат или да си инжектират дезинфектант против КОВИД-19, е било опит за сарказъм, предаде Асошиейтед прес. Пред репортери в Овалния кабинет Тръмп каза, че думите му са били разбрани погрешно. "Аз зададох въпрос саркастично на репортери като вас, просто за да видя какво ще се случи".

На брифинг в Белия дом вчера за борбата с COVID-19 представител на властите в САЩ представи резултатите от правителствени изследвания, показали, че слънчевата светлина и топлината помагат по-бързо да се отслаби вирусът. Продукти като белина и други дезинфектанти биха могли да действат бързо - до пет минути.

Нищо в традиционния брифинг на Доналд Тръмп по-късно за ситуацията с коронавируса в Съединените щати не подсказваше, че президентът ще предизвика истински фурор в световен мащаб с изненадващи идеи.

В изказването си той представи няколко, според него, интересни идеи за борба с пандемията и заразяването на милиони хора по света.

„Видях, че има дезинфектант, който убива вируса за една минута! Не можем ли да направим нещо такова? С инжекция вътре. Почти като почистване, защото иначе влиза в дробовете. И това е интересно да се провери. Ще трябва да го правят лекари, но ми звучи интересно”, заяви Тръмп. И още нещо предложи американският президент " а защо не вкараме светлината в тялото? Дали през кожата или по някакъв друг начин ".

Идеите на американския президент подействаха като шок за Дебора Бъркс – жената, отговорна за координацията на действията на Белия дом срещу COVID-19. Камерите я уловиха да гледа с невярващи очи, докато Тръмп предлага лекарите да инжектират дезинфектант на пациентите.

Реакцията на лекарите в САЩ бе остра.

Д-р Кашиф Махмуд от Чалстън, написа в "Туитър" : "Не приемайте медицински съвети от Тръмп."

Пулмологът Джон Балмс от Сан Франциско предупреди по тв "Блумбърг" , че решение като поглъщане на белина би било "възможно най-лошото" за белите дробове.