Безредици и извънредно положение в много американски градове

Цялата Национална гвардия на американския щат Минесота е задействана за първи път от Втората световна война, заради нощните протести, придружени от насилие, съобщи Ройтерс.

Губернаторът на Минесота Тим Уолц заяви, че разполагането на гвардията е необходимо, тъй като екстремисти използват демонстрациите заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд, за да сеят хаос, допълва БТA. В понеделник бял полицай притисна при арест в продължение на няколко минути с коляно на земята врата на 46 годишния Флойд, който почина.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако протестиращите проникнат през оградата на Белия дом, ще бъдат посрещнати от "най-злите кучета и най-страшните оръжия". Кметицата на Вашингтон Мюриъл Баузър, която е демократка, отговори на президента републиканец в Туитър, че "там няма зли кучета и страшни оръжия. Има просто уплашен човек".

Жена хвърли коктейл "молотов" в полицейски ван с четирима полицаи в Ню Йорк по време на демонстрация , съобщи Франс прес. В Ню Йорк полицията е задържала над 200 души, участвали в протестите, съобщи ръководителят на нюйоркската полиция Дермът Ши . Между 400 и 500 души са арестувани в Лос Анджелис при безредиците, по данни на Си Ен Ен.

По време на безрезиците пострада дори сградата на телевизията в Атланта.