Цацаров е с отнет достъп до квалифицирана информация

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация. Товa обяви Кирил Петков за Нова тв тази сутрин.

"Днес ДАНС ме уведоми, че са отнели достъпа до класифицирана информация до ниво „Строго секретно” на председателя на Комисията Цацаров. Разрешението е отнето в хода на осъществен контрол за надеждност след придобити данни, оказвайки влияние върху неговата надеждност", коментира министър-председателят. Той отказа повече подробности, заради секретността на темата.

Ден по-рано стана ясно, че ръководителят на Антикорупционната комисия Цацаров има намерение да се оттегли от поста от 1 март. Той каза, че го прави по "лични причини".

Днес председателят на КПКОНПИ излезе с официална позиция за отнетия му достъп до класифицирана информация.

„Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“, обяснява Цацаров.

Той посочва, че служители на ДАНС са били в кабинета му в КПКОНПИ и днес в 13:20 ч. са му връчили акт за отнемане на разрешението. „Отнемането е на основание: „Лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“, става ясно от позиция на КПКОНПИ.