Съдът не разрешава вдигане на цените на А1 и Теленор

Софийският административен съд спря намерението на А1 и Теленор да увеличат цените на мобилните услуги. Това съобщи министърът на икономиката Корнелия Нинова. Съдебното определение може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.

Решението на съда е по жалбата на двата телекома срещу заповедта на Комисията за защита на потребителите от края на миналата година.

След решението на съда двата мобилни оператора трябва да се откажат да вдигат цените с темпа на инфлацията от последните две години, поне докато тече съдебният процес, в случай че обжалват, коментира Корнелия Нинова.

Според нея „Това е една малка победа в желанието ни да помогнем на българските граждани в тези трудни моменти - от натиск, от нелоялни търговски практики, от опит някой да трупа печалби на гърба на хората в трудните зимни месеци.

Докато тече този процес, повишаването на цените ще бъде незаконно. „Не пращайте на хората тези SMS-и, това е подвеждаща информация, не ги тормозете с тези SMS-и, с които внушавате, че вдигате цените - не можете да го направите, докато тече съдебният процес!“- каза Нинова.

Ако мобилните оператори не се съобразят, ги заплашва глоба до 30 000 лв.