ЦИК: 23 април е по-реалната дата за избори

На 23 април ще организираме изборите без стрес, 2 април обаче е възможна дата. Това каза заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов за БНР.

„Проблем би било, ако се избере датата 26 март“.

Томов обясни, че трябва да се осигури хартия за около 10 хиляди секции.

„Предоставянето на 30 хиляди хартиени ролки за изборите е доста луксозен вариант. Може да се справим и с по-малко. Ще работим с оглед на датата, която ще определи Румен Радев. Ще направим всичко възможно да има достатъчно резервни ролки. Всяка от тях съдържа около 60 метра. Значение ще има и броя на регистрираните кандидати. С 60 метра могат да гласуват около 200 души. Ще направим така, че всеки българин, желаещ да гласува машинно, да може да го направи“, казва Томов.

За предоставянето на 30 хиляди са необходими 50 дни. Тази информация е предоставена от БНБ, посочи Томов. „В края на април ще получим всичко, ако искаме 30 хиляди ролки. Ако са по-малко, ще е по-скоро“.

Предстои да подготвим избори при доста съществени промени в изборните технологии, отбеляза Томов.

„Може да има подводни камъни. Още сме в началото. Предстои да вземем решение относно многомандатните райони. Официалните резултати от преброяването са известни. Преизчислените мандати ще бъдат едно от първите неща, които ще свърши комисията. Това също ще се отрази на работата по места“.

Теоретично е възможно да се гласува само на хартия, призна заместник-председателят на ЦИК.

„Този шанс е малък. ЦИК ще направи всичко, за да няма такъв вариант“.