Борисов, Петков и Пеевски изпратиха сигнал за Руската църква

Кирил Петков, Бойко Борисов, Ивайло Мирчев и Делян Пеевски са изпратили сигнал до главния прокурор заради Руската църква. От съобщение в сайта на парламента става ясно, че депутатите са поискали от Борислав Сарафов да назначи проверка за установяване собствеността на храма.

Преди седмица властите решиха да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев). След това църквата беше затворена. Последва протест на граждани, а патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма. Пресслужбата на кабинета пък съобщи, че държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията.

Впоследствие от Агенцията по вписванията стана ясно, че храмът е придобит по дарение от посолството на Руската федерация.

"За нас е извършено престъпление, което трябва да се разследва от прокуратурата. Според нас този нотариус е извършил престъпление, като е издал този акт", каза в парламента Делян Пеевски. "Но ние не сме компетентни, затова с колегите сезирахме главния прокурор, който да се произнесе има или няма престъпление. Ако се окаже, че няма документи за руската църква, се надяваме прокуратурата да поиска разваляне на този нотариален акт и църквата да се върне на българската държава, на църквата", каза още Пеевски.