Цвета Караянчева остава председател на НС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева запазва поста си.

Искането за нейното предсрочно освобождаване на председателското място на парламента, внесено от "БСП за България" и ДПС, не събра необходимия брой гласове.

Предложението за нейното отстраняване подкрепиха 97 гласа, 126 депутати гласуваха "против" и нито един "въздържал се".

В пленарната зала на Народното събрание повече от три часа депутатите разискваха внесеното искане от БСП и ДПС за предсрочното освобождаване на Цвета Караянчева като председател на парламента.

Мотивите за оставката бяха формулирани отново от лидера на БСП Корнелия Нинова: Непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната, грубо погазване на правилата на законодателния процес и думи, рушащи авторитета на парламента.

ГЕРБ и "Обединени патриоти", подкрепиха Караянчева . В нейна подкрепа гласуваха и депутатите от ВОЛЯ, както и трима независими народни представители.

Цвета Караянчева изтъкна в словото си, че коалицията БСП и ДПС отново е излязла на светло и нарече "синхронизирана атака" искането за нейната оставка:

"И свенливо се заобикалят по кулоарите и брифингите си уж всеки е сам за себе си и просто случайно са заедно. Уважаеми колеги, не съм безгрешна, никога не съм твърдяла това. Не се прикривайте зад фалшив морал и още по-фалшиви скрупули. Целта ви не съм аз, нито поста председател на Народното събрание. Вашата цел е свалянето на законно избраната и публично сключена управляваща коалиция от властта. Забравяте обаче, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврат, не с пазарлъци и принуда. Моята чест не е функция на вашата оценка"- каза Караянчева.