Цветан Василев няма да бъде предаден на България

Бившият собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, избягал преди 8 години в Сърбия, няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи. Това реши Апелативният съд в Белград като потвърди решение на Висшия съд,

Според текста не са изпълнени законодателните условията за предаването на Цветан Василев на България.

Така на практика Апелативният съд окончателно отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев.

Стана ясно, че на 26-ти юли миналата година банкерът е получил политическо убежище в Сърбия. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено на 14-ти май 2018 г. в сръбското министерство на вътрешните работи

Според Апелативния съд в Белград "има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения".

Екстрадирането на Василев бе поискано от прокуратурата на България във връзка с наказателното производство, свързано с обявяването в несъстоятелност на КТБ.

Василев, като бивш мажоритарен акционер на банката, бе обвинен в участие в 144 случая на присвояване и бе изправен пред ефективна присъда от 10 до 20 години затвор. В обвинителния акт от 11 000 страници фигурират имената на 18 обвиняеми, които са действали като престъпна група, отговорна за присвояване на 2,6 милиарда лева (1,3 милиарда евро), което "застрашава стабилността на българската банкова система и нейната финансова сигурност".

Десет дни преди издаването на международна заповед за арест на 28 юли 2014 г. Цветан Василев избяга от България в Сърбия.

През същата година той е направил дарение от 1,2 милиона динара на фондацията на Драгица Николич - съпруга на тогавашния президент на Сърбия. Информацията беше потвърдена и от бившия президент Томислав Николич. Николич обяви, че дарението е направено преди издаването на заповедта за Василев и отрече да има "лични контакти" с него.