Туристи платили 900 лв. за медицинска помощ на детето им

Българско семейство, което работи и живее в Германия, но избрало да почива в „Слънчев бряг” плати сумата от 450 евро, за да бъде оказана медицинска помощ на детето им, предаде Нова тв.

На 3 август, почти 6-годишното момиченце вдигнало температура и имало стомашно неразположение, след обикаляне из здравните заведения в Несебър и „Слънчев бряг”, семейството се озовало в частен медицински център, където на детето била оказана помощ. Изненадата обаче дошла, когато получили фактурата със сумата от 450 евро, която стреснала родителите.

„Обикаляхме от кабинет на кабинет. Никой не искаше да ни издаде документ за прегледа. Намерих този център в интернет и звъннах да питам дали ще ми издадат документ. Потвърдиха, не съм питал за цени”, разказа бащата на детето.

Управителят на медицинския център обясни за Нова тв, че навсякъде е имало изложени цени. В центъра се работи по тях, като те са одобрени от НЗОК от 20 години и всичко останало определи като „спекулации”.

Родителите на детето отрекоха тази информация.

Темата коментира бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова. „Това, което научаваме от конкретния случай не е нищо ново. Това се случва и по морските, и по планинските ни курорти. Проблемът е къде тук е държавата”, каза тя.

„След като виждаме, че в ситуация на спешен случай на дете се стига до такава сума, въпросът е държавата въобще контролира ли какво се случва по тези курорти”, коментира Виткова.